Reza & Chee-Han Kartosen-Wong

Let’s bongkar met Wongkar!

Toen onze oudste zoon Sam-Ming in 2014 geboren werd, gingen wij op zoek naar leuke prentenboeken. Klassiekers waar wij zelf mee waren opgegroeid zoals Rupsje nooitgenoeg en de boeken van Nijntje. Maar we waren ook op zoek naar prentenboeken met niet-stereotiepe hoofdpersonages van Aziatische komaf waarin Sam-Ming zichzelf zou kunnen herkennen. Die boeken konden we niet vinden. Dan moeten wij die maar schrijven, bedachten we.

Fast forward naar 2018. We gaan aan de slag met onze ideeën en idealen en richten Bongkar met Wongkar op. Ons eerste doel: een prentenboek met een Aziatisch Nederlands hoofdpersonage maken. Uitgever ROSE stories deelt onze visie, geeft groen licht en in augustus 2019 brengen we samen ons debuut Waar is mijn noedelsoep?!? uit. Daarin speelt niemand minder dan Sam-Ming de hoofdrol.

Waar is mijn noedelsoep?!? maakt een vliegende start en wordt door media zoals DWDD en Koffietijd opgepikt vanwege het verbindende, inclusieve verhaal. Van kinderen, ouders, verzorgers en leerkrachten ontvangen we vele ontroerende, leuke en inspirerende reacties. Inmiddels is Waar is mijn noedelsoep?!? in de vijfde druk en zijn er meer dan 7.000 exemplaren van verkocht.

De warme ontvangst van Waar is mijn noedelsoep?!? smaakt naar meer en is voor ons een bron van inspiratie om nieuwe inclusieve verhalen te vertellen. In 2021 brengen we Ogen die schitteren in de hoekjes, de Nederlandse vertaling van de New York Times-bestseller Eyes that kiss in the corners, en ons tweede prentenboek Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! uit met ROSE stories.

We bedenken en vertellen verhalen die bijdragen aan een diverser en inclusiever media- en cultuurlandschap. Verhalen die ruimte bieden aan personen en perspectieven die zijn ondervertegenwoordigd in Nederlandse media en cultuur. We schrijven boeken en essays, maken video’s en campagnes voor sociale media en werken aan ideeën voor theater, film en televisie. Dat doen we vooral op eigen initiatief, maar ook in opdracht van bijvoorbeeld culturele instellingen. 

Daarnaast adviseren we filmproductiebedrijven en andere organisaties over de representatie van mensen van kleur - en mensen van Aziatische afkomst in het bijzonder - in de verhalen die zij willen vertellen. En we geven ook graag talks en lezingen over representatie, diversiteit en inclusie in media en cultuur aan mediabedrijven en culturele instellingen.

Met onze projecten en activiteiten willen we het Nederlandse media- en cultuurlandschap diverser en inclusiever maken. Dat is hard nodig. We willen de sector wat opschudden, vanzelfsprekendheden en vastgeroeste beelden en werkwijzen omverwerpen. In goed Indonesisch: we willen de sector bongkar. En Wongkar is een afgeleide van onze gezamenlijke achternaam Kartosen-Wong. Dus: bel Wongkar voor al uw ge-bongkar!

 

Reza (1973) werkte als journalist/radiomaker voor onder meer De Wereldomroep en is nu docent media & cultuur aan de UvA en schrijver. In 2016 promoveerde hij op onderzoek naar de culturele identificaties en de mediaconsumptie van jonge Aziatische Nederlanders. Reza richt zich op thema’s als media & diversiteit en culturele identiteit. Daarover geeft hij lezingen en schrijft hij opiniestukken voor onder andere Het Parool en Trouw.

 
 
 

Chee-Han (1981) is een internationaal werkende film editor met een crossmediale visie. Ze monteert vooral tv-commercials voor bedrijven als adidas, HEMA en Coca Cola en heeft gewerkt aan televisie-programma's voor Hulu en 24Kitchen. Daarnaast geeft Chee-Han ook talks aan media- en reclamemakers en gastcolleges aan universiteiten over ‘editing, diversiteit en inclusie’.

 

Samen vormen Reza en Chee-Han Bongkar met Wongkar. Beiden met een indrukwekkende track record in de media en onlangs is een van hun projecten bekroond met een Zilveren ADCN Lamp voor hun werk betreft anti-Aziatisch racisme. Zij zijn verhalenvertellers pur sang en gedreven om de media stapje voor stapje diverser en inclusiever te maken op een positieve manier.